Müzik çocukların eğitiminde kullanılan, tüm gelişim alanlarını destekleyebilen en etkili ve önemli alanlardan biridir. İletişimde dinleme ve dikkatini yoğunlaştırabilme becerilerinin gelişimi büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple müzik çocuklar ile iletişim kurmada yararlanılabilecek çok etkili bir tekniktir. Bu becerilerin gelişiminde ritmik etkinliklerin çok önemli bir rolü vardır. Müzik eğitimi sayesinde öğrenciler ritim tutabilirler, işittikleri sesin ritmine uygun vuruş yapabilirler ya da vücut hareketleriyle işittikleri sesi yorumlayabilirler. Bu nedenle anaokulunda müzik eğitimi önemli bir yer tutmaktadır.
Müzik eğitiminde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden günümüzde en çok kullanılan ve yaygın olanı orff müzik öğretim yöntemidir. Orff öğretim yöntemi; ritim, ezgi ve devinim eğitiminin birlikteliğine dayanır. ( örneğin ritmik konuşmalar, ritmik el çırpmalar, doğaçlama devinimler gibi v.b.)
Müzik; işitme, görme, dokunma ve hareket duygularıyla çocuğun bütün duyu organlarını birlikte çalıştırır. Müzik dersi, müzik yapmadaki davranışların yanı sıra müzik dinleme alışkanlıklarının da verilmesini sağlar. Öncelikle amaç öğrencilerde kaliteli müzik kültürü oluşturabilmektir. Değişik enstrümanları tanıma, ritim atölyesinde müziğin temeli ritim hakkında bilgi sahibi olabilme, atık materyallerden müzik aleti yapımı, mevcut ritim aletleri ve doğal materyaller ile müzik yapmak, müziğin gereği olan birlikte hareket etme bir takım olma ruhunun aşılanması, erken yaşta başlanan müzik eğitiminin getirdiği avantajları kullanıp yetenekli öğrencilerin yönlendirilmesi ve müziğin bir hobi hatta amaç edindirilebilmesidir.
Bu nedenle seçtiğiniz anaokulunda müzik eğitimi veriliyor olmasına dikkat edin.
Sevgiler 🙂
Kezban Arslan
Oya Anaokulu Müzik Öğretmeni